perjantai 15. helmikuuta 2013

Paavi räjäytti pankin


Paavi Bendictus XVI alias Joseph Ratzinger ilmoitti eroavansa maanantaina 11.2. noin puolenpäivän aikaan. Vanhan miehen ymmärrettävä vetäytyminen raskaasta ja vastuullisesta tehtävästä sai aikaan mediassa varsinaisen kilpavarustelun. Uutispommi oli pudotettu.

Myös luterilaisessa Suomessa maailman suurimman kristillisen kirkkokunnan primaksen ero laittoi toimituksiin vauhtia. Ennätyksen teki todennäköisesti Yle, jonka verkkosivulla oli kyseisenä Vatikaani-maanantaina kaikkiaan 13 paavin eroon liittyvää uutista (katso täältä).

Uskonto on aihe siinä missä julkkiksen ero salarakkaastaankin. Se tuli todistettua. Ja saattaa olla vähän enemmänkin. Paavi-uutisia teki varmasti myös moni toimittaja, joka muutoin jättää uskontoaiheet vähemmälle. Suomalaista katolisen kirkon asiantuntijoista tuli hetkellisesti pula.

Seuraavan kerran paavi nousee takuuvarmasti uutisiin, kun Benedictus XVI saa seuraajan joskus maaliskuun puolivälin jälkeen. Jos uusi paavi tulee Euroopan ulkopuolelta (kuten moni uskoo, toivoo ja rukoilee) mediakiinnostus on ehkä ennennäkemätön.

- Olli Seppälä -

maanantai 4. helmikuuta 2013

Värittynyttä journalismia



Voisi helposti kuvitella, että valtamediassa voidaan nykyään tarttua vapaasti melkein mihin tahansa uskonnolliseen tai eettiseen  aiheeseen, varsinkin kun se koskee monen ihmisen elämää.  Käytännössä luotettavinakin pidetyt julkaisut harrastavat sensuuria tai uutisoivat jostakin aiheesta valikoidusti. Sosiaalisen median myötä tietoa tihkuu kuitenkin myös niistä asioista, joista tiedotusvälineet vaikenevat.

Seuraavassa joitakin esimerkkejä tammikuun uutisvirrasta.

Kuinka moni kuuli uutisissa, että Washingtonissa järjestettiin 28. tammikuuta marssi, johon osallistui arviolta puoli miljoonaa ihmistä? Esimerkiksi CNN muisti sen sijaan kyllä kertoa, että Burt Reynolds oli joutunut sairaalaan flunssan takia. Tiedotusvälineet vaikenivat, koska marssi oli järjestetty abortin vastustamiseksi. Tilannetta analysoineet ovat päätelleet, että koska monet toimittajat katsovat abortin vastustamisen olevan takapajuista tai sivistymätöntä toimintaa, he eivät katso sitä uutisoimisen arvoiseksi asiaksi. Tieto levisi sen sijaan sosiaalisessa mediassa. - Lue lisää

Uutisissa ei useinkaan kuule myöskään niistä vainoista, joiden kohteena on arviolta 200 miljoonaa ihmistä maailmassa. Kyseessä ovat kristityt, jotka kärsivät etenkin muslimivaltaisissa maissa. Esimerkiksi Lähi-idässä alkuperäisestä kristillisestä väestöstä on enää jäljellä kolmasosa. Muut ovat paenneet tai saaneet väkivaltaisen lopun. Tiedotusvälineet näyttävät välttävän uutisointia, koska ei haluta kritisoida muslimeja tai ei haluta leimautua kristinuskon puolestapuhujiksi. - Lue lisää

Samanlaista arkuutta muslimien suhteen näkyi myös hiljattain Lontoossa. Netissä liikkui useampana päivänä tietoja ja videoita siitä, että eräällä Lontoon alueella  oli liikkunut muslimipartio, joka oli vaatinut kaduilla kulkijoita käyttäytymään ja pukeutumaan sharia-lain vaatimusten mukaan. Mikään tiedotusväline ei uutisoinut asiasta ennen kuin joku teki rikosilmoituksen homoseksuaaliin kohdistuneesta vainosta.- Lue lisää 

Olisi todennäköisesti liian optimistista uskoa valikoivuuden katoavan. Voi vain toivoa, että yhä useampi tavallinen lukija seuraa maailman uskontouutisia myös blogien, Facebookin tai Twitterin kautta.

- Riitta Bonny -
Lue kirjoittajan mediasivu Faith News Facebookissa