sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Tarvitaan moniäänistä uskontojournalismia


Keskustelua uskontojournalismista käydään hiljakseen mutta tasaisesti siellä täällä. Käsite herättää kiinnostusta, mutta myös oudoksuntaa. Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimituksen esimies Matti Kalliokoski kommentoi aihetta Kotimaassa (30.5.).

Kalliokosken mukaan uskonto on suomalaiselle sanomalehdistölle vakavasti otettava, mutta ei helppo, aihe.

”Asian käsittelyyn tarvitaan paljon uskonnollista yleissivistystä ja Suomessa myös organisaatioiden tuntemista. Maailmalla on entistä enemmän uskontoon liittyviä ilmiötä, joilla on suomalaisten kannalta merkitystä. Esimerkiksi kiertävän kirjeenvaihtajan sijoittaminen vuodeksi Intiaan lisäsi Helsingin Sanomien lukijoiden ymmärrystä jättiläismaasta ja siellä vaikuttavista uskonnoista”, Kalliokoski sanoi.

Kotimaan kysymykseen millaista on suomalainen uskontojournalismi, Kalliokoski vastasi:

Siinä on monta alalajia: se voi olla aiheeseen sitoutunutta tai sitä kriittisesti ulkopuolelta tarkastelevaa, uskontoa kohteena tai lähtökohtana pitävää. Kaikkia tarvitaan. Viestintämaailman kirjossa on paikka sekä tunnustukselliselle että kriittiselle journalismille.”

Journalisti-lehden verkkosivulla puolestaan tutkija Tuomas Äystö ja toimittaja Marjaana Toiviainen käyvät aiheen tiimoilta debattia. Äystö muun muassa perää uskontojournalismiin moniäänisyyttä, etteivät vain ev.lut. kirkkoa lähellä olevat toimijat olisi esillä.

Lue Äystön ja Toiviaisen debatti

- Olli Seppälä -