tiistai 30. heinäkuuta 2013

Uskontojournalismia Fox Newsin tapaan - Katso video!



Uskontososiologi Reza Aslan Californian yliopistosta joutui kiusalliseen tilanteeseen Fox Newsin haastattelussa muutama viikko sitten. Aslan osallistui Foxin Spirited Debate -ohjelmaan uuden Jeesusta käsittelevän kirjansa tiimoilta.

Ohjelman juontaja Lauren Green ei kuitenkaan tuntunut olevan kiinnostunut Zelaot: The Life and Times of Jesus of Nazareth -kirjan sisällöstä, vaan tivasi Aslanilta, miksi muslimi on kirjoittanut kirjan kristinuskon perustajasta.

– Olen uskontojen tutkija. Minulla on neljä tutkintoa, joista yksi keskittyy Uuteen testamenttiin ja hallitsen myös Uuden testamentin kreikan. Olen tutkinut kristinuskoa kaksi vuosikymmentä ja satun olemaan muslimi, Reza Aslan sanoi suorassa lähetyksessä.

Lauren Green ei kuitenkaan hyväksynyt Aslanin selitystä, vaan kyseenalaisti koko kymmenminuuttisen haastattelun ajan Reza Aslanin oikeutta kirjoittaa historiallinen teos Jeesuksesta.

Haastattelu on selvästi rakennettu ja suunniteltu sille hämmentävälle seikalle että MUSLIMI on kirjoittanut kirjan Jeesuksesta. Haastateltava selitti asian jo ensimmäisessä vastauksessaan ja tuli näin kaataneeksi koko haastattelun. Lauren Greenin kompurointi ja epätoivoinen yritys palauttaa haastattelu raiteilleen samanaikaisesti huvittaa ja hävettää.

– Ongelmamme on nyt siinä, että sinä tunnut olettavan, että minulla on jokin perustavanlaatuinen ennakkoasetelma kirjassani. Kirjoitan juutalaisuudesta, hindulaisuudesta, kristinuskosta ja islamista. Uskonnoista kirjoittaminen on työtäni uskontojen tutkijana, jolla on tohtorin koulutus alalta. Yksi uskonnoista, joista kirjoitan, on kristinusko, Reza Aslan sanoo haastattelun loppumetreillä.

Hämmentävän haastattelun taustalta löytynee ajattelu, jonka mukaan uskontoa ei voi tutkia neutraalisti. Buzzfeed sivusto kuitenkin kertoo, että samainen Lauren Green ei muutamaa vuotta aiemmin ollut yhtä ihmeissään, kun taustaltaan baptistinen professori kirjoitti kirjan islamista.



- Noora Wikman -