keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Kiinnostaako uskontojournalismi myös vapaa-ajattelijoita?

Vapaa-ajattelijain liitto on merkittävä peluri Suomen uskontokentällä ja erityisesti mediassa. Liiton kannanotot ylittävät säännönmukaisesti julkaisukynnyksen jossain netti- tai printtilehdessä.

Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Petri Karisma pohtii uskontojournalismia blogikirjoituksessaan, joka on myös julkaistu Uskonnoton-lehdessä. Siinä Karisma jakaa median yleismediaan ja erityisalojen mediaan. Hän kirjoittaa:

”Väitän, että Suomessa on hyvinkin toimivaa uskontojournalismia. Se on vain keskittynyt niihin medioihin, joiden erityisalaan se kuuluu. Koska kirkko ei ole enää keskellä kylää, määrittyy uskonnoista uutisointi myös muiden toimijoiden kautta, kuin ainoastaan asiaan vihkiytyneiden. Tämä tuo uutisointiin moniarvoisuutta, eikä kaikki uskontouutisointi ole pelkkää uskonnon mainostamista.”

Karisma pitää hyvinä esimerkkeinä uskontomediasta  Kotimaa-lehteä ja sen yhdessä suurten seurakuntien kanssa ylläpitämää kotimaa24.fi -uutispalvelua.

Karisma – alan miehenä – kiinnittää huomiota myös uskonnon lukutaitoon: 

”Tottakai uskonnon lukutaito on heikkoa niillä, jotka eivät ole kiinnostuneita uskonnosta. Samoin urheilun lukutaito on niillä heikkoa, jotka eivät ole kiinnostuneita urheilusta. Minusta on hienoa, että uskonnosta on tullut vain yksi uutisaihe muiden joukkoon, eikä se hallitse tai määritä uutisia ja niiden sisältöä. Loistojuttu on myös se, että uskonnosta voidaan uutisoida ilmiönä monine näkökulmineen, eikä vain valtionkirkon välittämien tavoitteiden mukaisesti.”

Lue Petri Karisman blogikirjoitus otsikolla Media, uskonto jaurheilu

Olli Seppälä