Kyllä on, jos uskontojournalismi määritellään journalismiksi, joka käsittelee uskontoon tai uskonnollisiin yhteisöihin liittyviä asioita. Samaan hengenvetoon voidaan toki sanoa, että seksuaalisia hyväksikäyttöjä herätysliikkeessä käsitellyt juttu on yhtä vähän uskontojournalismia kuin seksuaalisia hyväksikäyttöjä urheiluseuroissa käsittelevä juttu on urheilujournalismia.
Tosin uskonnollinen yhteisö tuo aina omat erityiskysymyksenä ja -piirteensä käsiteltävään aiheeseen. Näin oli myös kun Vuoden 2011 journalistisesta teosta palkittiin toimittaja Susanna Kemppainen ja päätoimittaja Markku Mantila Kalevassa olleista jutuista vanhoillislestadiolaisten piirissä paljastuneista lasten hyväksikäyttötapauksista.
Palkintolautakunta perusteli valintaa: "Kaleva toi esiin alueellaan vaikutusvaltaisen herätysliikkeen sisällä tapahtuneita lasten hyväksikäyttötapauksia, jotka eivät olleet päätyneet viranomaisten tietoon. Vuosikymmeniä jatkuneesta hiljaisuuden kulttuurista ja salailusta on nyt päästy uhrien suojeluun ja tekojen oikeuskäsittelyyn. Poikkeuksellisen laajasta painostuksesta ja sadoista perutuista lehtitilauksista huolimatta Kaleva otti myös pääkirjoituksissaan johdonmukaisesti kantaa tekoja ja vaikenemista vastaan."
Entä oliko 2010 Vuoden journalistisesta teosta palkitussa YLEn Ajankohtaisen kakkosen Homoillassa kyse uskontojournalismista? Ei ehkä tekijöiden mielestä aluksi, mutta lopputuloksena oli hämmentävä mediatapahtuma, jossa luterilainen kirkko sai syntipukin osana ja menetti 40 000 jäsentä.
Homoillan tekijät olivat juontaja, käsikirjoituksen tekijä Salla Paajanen, juontaja, käsikirjoituksen tekijä Jyrki Richt, projektin vetäjä Reeta Kivihalme ja toimitussihteeri Taina Kanerva.
Palkintolautakunta perusteli valintaa: "Ajankohtaisen kakkosen teemailta nosti esiin yhä tabuina pidettyjä asioita. Se sysäsi liikkeelle vilkkaan keskustelun paitsi seksuaalisten vähemmistöjen asemasta myös kirkkoon liitetyn arvomaailman merkityksestä tämän päivän suomalaisille. Myöhemmin homokeskustelu on laajentunut keskusteluksi arvoliberaalista ja arvokonservatiivisesta Suomesta."
Kannattaa laittaa merkille, että 2010 ehdolla Vuoden jutuksi oli myös Anu Nousiaisen Helsingin Sanomien Kuukausiliitteeseen tekemä juttu Tapani Koivuniemestä ja hänen ympärilleen syntyneestä uskonnollisesta ryhmästä. Juttua voi hyvällä syyllä pitää tutkivana uskontojournalismina, joka – jos niin halutaan määritellä – on tutkivan journalismin alalaji.
Onnea voittajille ja kaikille ehdolla olleille!
- Olli Seppälä -
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti