keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Paavi Franciscus on vuoden 2013 uskontouutinen


1. Vuosi 2013 oli hyvä - ainakin mitä tulee uskontouutisiin. Yksi nimi taisi olla ylitse muiden eli Jorge Mario Bergoglio. Kun paavi Benedictus XVI päätti luopua virastaan, alkoi uuden primaatin etsintä. Niin Bergogliosta tuli paavi ja hän otti nimen Franciscus.
Paavin valinta oli iso juttu myös Suomessa. Hämmästyttävän iso, kun ottaa huomioon, että katolilaisia Suomessa on ehkä noin 13 000 eli 6000 vähemmän kuin Jehovan todistajia. Maailmaan laajuisesti katolinen kirkko on hurja vaikuttaja yli 1,1 miljardilla jäsenellään.
2. Suomen omia uskontouutisia viime vuonna olivat ns. Räsäs-kohu elokuussa ja sitä seurannut kirkosta eroaminen (elokuussa ekstraa n. 7000). Sisäministeri Päivi Räsänen (kd) tuntuu olevan ärsytykierteessä eli hänen sanomisiaan luetaan kuin piru Raamattua.
3. Meikäläisiä vuoden uskontouutisia olivat myös vanhoillislestadiolaisen liikkeen sisäiset kipuilut hyväksikäyttötapausten ympärillä. Johanna Hurtigin tutkimus (Taivaan taimet) aiheesta vain lisäsi liikkeen sisäistä tuskaa.
4. Suomen Lähetysseuran päätös siunata lähetystyöhän rekisteröidyssä parisuhteessa elävä miespari oli myös vuoden ehdottomasti tärkein uskontouutinen. Ja mahdollisesti myös pitkäkestoisin. Se oli hyvä uutinen monille, mutta samalla se paljasti kirkon sisäisen hajaannuksen syvyyden suhtautumisessa seksuaalivähemmistöihin.
5. Yle ykkösen (kirkon tiedotuskeskuksen tuottamassa) Horisontti-ohjelmassa (27.12.) Helsingin Sanomien eläkkeellä olevan päätoimittaja Reetta Meriläinen nosti vuoden uskontouutiseksi kirjasuomennoksen, nimittäin Eric Metaxaxin Bonhoeffer – pastori, marttyyti, näkijä, vakoojan. Kiinnostava valinta.
Uskonnosta kirjoittavien uutistoimittajien yhdistyksen (Religion Newswriters Association) jäsenet ovat myös listanneet vuoden 2013 uskontouutisia. Niitä olivat muun muassa (ykkösenä) paavi Franciscuksen valinta, paavi Benedictus XVI ero, Nelson Mandelan kuolema, USA:n korkeimman oikeuden päätös sallia samaa sukupuolta olevien avioliitto Kaliforniassa sekä tutkimustulos, jonka mukaan yli 20 prosenttia Yhdysvaltain juutalaisista ei harjoita uskontoaan.
Lue koko RNA:n lista
Ison Veden takana myös nettilehti Huffington Post listasi vuoden 2013 uskontouutiset. Tältä lista näytti käänteisessä järjestyksessä:
10. Paavi Benedictus XVI eroaa
9. Seksuaalivähemmistöt saavat jalansijaa
8. Mielenterveysongelmat kirkossa
7. Sikhit taistelevat ennakkoluuloja vastaan USA:ssa
6. Juutalaisyhteisö määrittelee itseään
5. Naiset uskonnossa
4. Uskonnottomat organisoituvat
3. Kristittyjen vaino Lähi-idässä
2. Malala haastaa Talibanin
1. Paavi Franciscus


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti