Suvi Peltolan opinnäytetyö Oulun seudun ammattikorkeakoulussa syksyllä 2011 käsittelee uskonnosta kertovia juttuja Forssan Lehdessä. Peltola on opiskellut viestinnän koulutusohjelmassa journalismia. Opinnäytteen nimi on Uskonnottomia uutisia uskonnosta. Milloin uutinen ylittää julkaisukynnyksen paikallislehdessä?
Omien ennakko-odotustensa vastaisesti Peltola havaitsi, että vain harvassa uskontoa näennäisesti käsitelleessä Forssan Lehden jutussa todellisuudessa kerrottiin uskonnosta: ”Kaiken kaikkiaan uskonnon ydin, journalistisista perushyveistä riippumaton usko, osoittautui liki tabuksi.”
Vastus opinnäytteen kysymykseen ”milloin uskonto ylittää julkaisukynnyksen paikallislehdessä”, on Peltolalla seuraava:
”Kaiken edellisen pohjalta voinee vastata, että lähinnä silloin, kun näennäisesti uskontoaiheinen juttu ei todellisuudessa käsittelekään uskontoa. Jutun otsikossa siis saattaa vilahtaa sana seurakunta tai kirkko, mutta varsinaisessa jutussa keskitytään lasten kesäleirillä käristetyn makkaran määrään, kirkonkellon jätättämiseen tai hautakynttilöiden kierrättämiseen. Sen sijaan uskon merkitystä yksityiselle ihmiselle tai ihmisryhmälle käsittelevien juttujen julkaisukynnys tuntuu olevan kovin korkealla hiljaisinakin uutispäivinä, jolloin julkaisukynnys yleisesti ottaen on matalimmillaan.”
Opinnäytetyöhön on liitetty myös omajuttu eli juttunäyte. Peltola on haastatellut kolmea forssalaista pappia, jotka pohtivat joulun merkitystä. Valokuvassa kahdella on päässään punainen tonttuhattu.
Uskonnottomia uutisia uskonnosta -opinnäyte luettavissa täältä.
- Olli Seppälä -
Tuon opinnäytetyön aineisto koostui erään vuoden syyskuussa julkaistuista sanomalehdistä, joista tekijä oli löytänyt yhteensä 18 uskonto-teemaan liittynyttä kirjoitusta. Sen pohjalta ei ihan kovin pitkälle päätelmiä taida pystyä tekemään edes yksittäisen lehden, saati koko valtakunnan paikallislehtien julkaisupolitiikasta.
VastaaPoistaJos tarkastelujaksona olisi ollut esimerkiksi yksi vuosi, olisi aineistoon kertynyt kenties myös esimerkiksi kirkollisten juhlapyhien aikaan kirjoitettuja juttuja, joita syyskuussa ei kauheasti taida olla, mikä olisi voinut täydentää kuvaa kirjoitusten kokonaisluonteesta. Toisaalta esimerkiksi vuoden mittainen tarkastelujakso olisi ollut moninkertaisesti työläämpi opinnäytetyön tekijän kannalta, onhan se 12 kertainen pituudeltaan yhteen kuukauteen verrattuna.
Ei liene kuitenkaan kauhean yllättävää, että jos lehdestä hakee johonkin aiheeseen liittyviä juttuja, merkittävä osa jutuista on nimenomaan siihen aiheeseen liittyviä, ei sen ydintä käsitteleviä (mikä se ydin missäkin aiheessa onkaan).
Sama asia pätee myös vaikkapa urheilu-uutisiin. Suuri osa urheilu-uutisista käsittelee esimerkiksi erilaisia tuloksia, tai tuo jotain urheiluun liittyvää esiin vaikkapa henkilöhaastattelujen kautta. Sen sijaan sanomalehdissä on huomattavasti harvemmin juttuja vaikkapa jonkun lajin syvällisemmästä olemuksesta ja lajin sisäisistä ydinasioista.
Esimerkiksi vuoden aikana voi olla lukuisia uutisia urheilulajiin X liittyen, mutta samaan aikaan välttämättä koko vuonna ei yhdessäkään jutussa kerrota lajin sääntöjä.