[Olli Seppälä ja Mari Teinilä:] Miksi juuri nyt on tärkeä kiinnostua uskontojournalismista? Koska aika on kypsä. Koska uskonto on yhä useammin osa uutisia ja muuta median sisältöä. Koska uskonto ei ole kadonnut maailmasta mihinkään, se on vain vaihtanut osoitetta ja kampaustaan.
Uskontojournalismi on journalismin muoto, jonka kohteena on uskonto, sen erilaiset ilmenemismuodot, yksilölliset, sosiaaliset ja yhteiskunnalliset vaikutukset.
Uskonto journalismin kohteena on perinteisesti Suomessa rajoittunut ”helppoihin aiheisiin”, kuten rahaan, hallintoon, rakentamiseen ja organisaatioon. Uskonnon (Suomessa käytännössä useimmiten kristinuskon) sisällöistä kertominen ja uutisointi on ollut toimituksissa pidättyväisempää. Suomen evankelisluterilaisesta kirkosta kertominen on pitkään ollut lähes ainoata uskontojournalismia Suomessa. Mutta aika on muuttunut. Yhä useammin toimituksissa tehdään juttuja myös islamilaisuudesta ja esimerkiksi ramadanin alkamisesta. Ja yhä useammin toimituksissa on myös asiantuntemusta uskonnoista.
Aika on kypsä asialliselle, laadukkaalle uskontojournalismille, joka kertoo lukijoille, katsojille ja kuulijoille siitä miten uskonnot vaikuttavat yksilöihin ja yhteisöihin. Uskonnoilla on usein myös vaikutuksensa kansalliseen ja kansainväliseen politiikkaan.
Heti alkuunsa on syytä tehdä selväksi, ettei uskontojournalismista puhuminen ole uskonnon tyrkyttämistä yleensä tai minkään uskonnon agitoimista erikseen. Uskontojournalismi on verrattavissa esimerkiksi talousjournalismiin tai urheilujournalismiin. Kyse on journalismista, jota tehdään tärkeäksi koetusta ja ihmisiä koskettavasta elämänalueesta.
Tässä kohtaa kannattaa siteerata toimittaja Johanna Korhosta (2.9.2010 Kotimaa24): ”Uskontojournalismi pitäisi ymmärtää journalismin lajiksi eikä uskonnon harjoittamisen omituiseksi etäispesäkkeeksi mediassa. Toimittajien täytyisi saada vapaasti erikoistua uskonnollisiin aiheisiin ja kollegojen pitäisi käsittää heidät journalisteiksi eikä apostoleiksi. Se olisi professionaalia asennoitumista.”
Uskontojournalismi on asiallista, kiihkotonta, laadukasta ja lukijaa (katsojaa, kuulijaa) palvelevaa. Se kertoo maailmasta jossa on erilaisia uskontoja. Ne vaikuttavat yksilöiden ja yhteisöjen elämään siinä missä talous ja urheilukin.
Uskontojournalismi ei ole lähtökohdiltaan tunnustuksellista, vaikka merkittävä osa uskonnon ja journalismin kanssa tällä hetkellä työskentelevistä on kristillisten medioiden palveluksessa.
Medioilla on omat taustayhteisönsä ja missionsa. Niillä on vaikutuksensa myös uskontojournalismiin, kuten kaikkeen muuhunkin journalismiin.
Tässä blogissa on tulevaisuudessa tarkoitus käydä keskustelua uskontojournalismista, sen lähtökohdista, käytännöistä ja muutenkin kertoa alan kuulumisia. – Jos hyvin käy, ties vaikka tämä ja muu aiheen ympärillä käytävä keskustelu voi tulevaisuudessa johtaa Uskontojournalistit ry:n perustamiseen…
- Olli Seppälä -
- Mari Teinilä -
Tämä blogi on selvästi askel oikeaan suuntaan. Odotan innolla, mitä suomalaisen uskontojournalismin maailmassa tapahtuu. Kirjoitin aiheesta myös pientä analyysiä blogiini: http://verbaalinen.wordpress.com/2011/10/19/suomalaisessa-journalismissa-on-uskonnon-kokoinen-aukko/
VastaaPoistaJuttu alkoi toteamuksella:
VastaaPoista"Miksi juuri nyt on tärkeä kiinnostua uskontojournalismista? Koska aika on kypsä. Koska uskonto on yhä useammin osa uutisia ja muuta median sisältöä"
Mihin ajanjaksoon uutismäärää on verrattu, kun on esitetty tuo "yhä useammin" ajatus?