maanantai 4. helmikuuta 2013

Värittynyttä journalismia



Voisi helposti kuvitella, että valtamediassa voidaan nykyään tarttua vapaasti melkein mihin tahansa uskonnolliseen tai eettiseen  aiheeseen, varsinkin kun se koskee monen ihmisen elämää.  Käytännössä luotettavinakin pidetyt julkaisut harrastavat sensuuria tai uutisoivat jostakin aiheesta valikoidusti. Sosiaalisen median myötä tietoa tihkuu kuitenkin myös niistä asioista, joista tiedotusvälineet vaikenevat.

Seuraavassa joitakin esimerkkejä tammikuun uutisvirrasta.

Kuinka moni kuuli uutisissa, että Washingtonissa järjestettiin 28. tammikuuta marssi, johon osallistui arviolta puoli miljoonaa ihmistä? Esimerkiksi CNN muisti sen sijaan kyllä kertoa, että Burt Reynolds oli joutunut sairaalaan flunssan takia. Tiedotusvälineet vaikenivat, koska marssi oli järjestetty abortin vastustamiseksi. Tilannetta analysoineet ovat päätelleet, että koska monet toimittajat katsovat abortin vastustamisen olevan takapajuista tai sivistymätöntä toimintaa, he eivät katso sitä uutisoimisen arvoiseksi asiaksi. Tieto levisi sen sijaan sosiaalisessa mediassa. - Lue lisää

Uutisissa ei useinkaan kuule myöskään niistä vainoista, joiden kohteena on arviolta 200 miljoonaa ihmistä maailmassa. Kyseessä ovat kristityt, jotka kärsivät etenkin muslimivaltaisissa maissa. Esimerkiksi Lähi-idässä alkuperäisestä kristillisestä väestöstä on enää jäljellä kolmasosa. Muut ovat paenneet tai saaneet väkivaltaisen lopun. Tiedotusvälineet näyttävät välttävän uutisointia, koska ei haluta kritisoida muslimeja tai ei haluta leimautua kristinuskon puolestapuhujiksi. - Lue lisää

Samanlaista arkuutta muslimien suhteen näkyi myös hiljattain Lontoossa. Netissä liikkui useampana päivänä tietoja ja videoita siitä, että eräällä Lontoon alueella  oli liikkunut muslimipartio, joka oli vaatinut kaduilla kulkijoita käyttäytymään ja pukeutumaan sharia-lain vaatimusten mukaan. Mikään tiedotusväline ei uutisoinut asiasta ennen kuin joku teki rikosilmoituksen homoseksuaaliin kohdistuneesta vainosta.- Lue lisää 

Olisi todennäköisesti liian optimistista uskoa valikoivuuden katoavan. Voi vain toivoa, että yhä useampi tavallinen lukija seuraa maailman uskontouutisia myös blogien, Facebookin tai Twitterin kautta.

- Riitta Bonny -
Lue kirjoittajan mediasivu Faith News Facebookissa

1 kommentti:

  1. Entä suomalainen kirkollinen uutissensuuri?

    Kirkollinen valtamedia ilmeisesti määrittelee, mitä asioita julkisuudessa käsitellään ja ruoditaan, mitä ei.
    Kesällä 2011 meille Kylväjään tuli YLEn toimittaja, jolle Helsingin seurakuntayhtymässä oli kerrottu, että ei lähetystyötä haittaa, vaikka yhtymä ottaisi pois verovaroista maksettavan tukensa pieniltä lähetysjärjestöiltä; eivät ne olisi lähetystyötä pois. Toimittajan meille välittämän tiedon mukaan leikatut rahat suunnataan yhtymän valitsemien järjestöjen kautta lähetystyöhön.

    Olen nyt siis hämmästyneenä seurannut katseellani, kuinka laajasti kirkollinen media on Sanaa lukuunottamatta vaiennut siitä, että Helsingin seurakuntayhtymä käyttikin järjestöiltä leikatuista ulkomaille alunperin suunnatusta rahasta 80.000 euroa, kahdeksankymmentätuhatta euroa! Suomen näistä rahoista Lähetysseuran kesäjuhliin ja lisäksi sitten 320.000 euroa yhtymän muuta rahaa samoihin viikonloppujuhliin. Itselläni heräsi kysymys, viilasiko joku YLEn toimittajaa linssiin vai onko asiaan saatu uutta valoa myöhemmin. Ei muuten, mutta YLEn alueellinen tv-lähetys välitti tiedon eteläisiin hiippakuntiin ja lyhennettynä vielä koko Suomeen valtakunnanverkon kautta. Olisin pitänyt läpinäkyvyyden kannalta kirkollisveronmaksajana kyllä kohtuullisna, että Helsingin seurakuntayhtymä olisi kysymättäkin kertonut rahojen uudesta käyttökohteesta ja mielestäni tuo mittava yhden järjestön kesätapahtuman rahoitus olisi myös ollut hyvä tehdä julkisesti oma-alotteisesti.

    Olen itse surrut menetettyä, sillä mietin, mitä olisimme saaneet aikaan köyhässä kehitysmaassa noin valtavalla summalla, 80.000 eurolla, mikä on sattumoisin hyvin lähellä sitä yhtymän Kylväjältä leikkaamaa summaa.
    Kirsi Myllyniemi Kylväjän viestinnästä

    VastaaPoista