sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Vain muutaman linkin tähden

[Olli Seppälä:] Uskontojournalismista kiinnostuneelle TV7 on hankala pala. Harva journalisti sitä säännöllisesti katsoo (anteeksi, jos olen väärässä), sillä kanava on niin vahvasti valinnut näkökulmansa, julistavan, jopa äkkiväärän herätyskristillisen näkökulman. Mutta kanavan ohjelmavirrassa on (ainakin on ollut) myös toisenlaista henkeä ja yritystä hahmottaa laajemmin uskonnon asemaa mediassa.

Jokusen vuoden (2006?) takainen jKr-ohjelma pohti paitsi kristinuskon ja median suhteita, myös uskontojournalismia – ainakin epäsuorasti. Anna Uusitalon toimittama ohjelma löytyy netin uumenista ja siinä esitetään kiinnostava väite: arviolta 5 % suomalaisen median ajankohtais- ja uutisvirrasta käsittelee kristinusko teemoja.

Onko jokin olennaisesti muuttunut ohjelman tekemisen jälkeen? (Uskontoon liittyvät muutokset ovat harvoin nopeita. Vitsin mukaan kirkon kvartaali on 25 vuotta. - Mutta media muuttuu tarvittaessa nopeastikin.)

Katso TV7:n jKr Kristinusko ja media

+

Netin uumenista löytyy myös tuoreempaa tavaraa, joka sivuaa uskontojournalismia. Yksityishenkilöt kokoavat ”mikromedioita”, kuten vaikkapa Britanniassa asuva freetoimittaja Riitta Bonny. Hän linkkaa Facebook-sivulla oman kiinnostuksena mukaan brittimedian uskontojuttuja.

Käy katsomassa Riitta Bonnyn Selailtua-FB-sivu

+

Ja vielä bonuksena yksi linkkivinkki blogosfääristä. Teologian ja psykologian opiskelija Ville Mäkipellon Verbaalinen velodromi -blogi sivuaa toisinaan tuoreesti myös uskonnon ja median suhteita. Erityisesti postaus 19.10.2011 "Suomalaisessa journalismissa on uskonnon mentävä aukko" paneutuu tähän teemaan (ja tuleepa sivussa tämäkin blogi mainituksi).

Tutustu Verbaaliseen velodromiin

+

Netin uumeniin sukeltamalla pääsee käsiksi liki arkeologisiin kerrostumiin, toisin sanoen noin kymmenen vuotta vanhoihin (harvemmin kovin paljon iäkkäämpiin) lehtijuttuihin. Uskonnon paikkaa mediassa pohdittiin kesällä 2003 Jyväskylässä Sacred Media -tapahtumassa. Siihen liittyvä juttu löytyy ainakin Vantaan seurakuntien Vantaan Lauri -lehdestä.

Lue artikkeli Uskonto median puristuksessa

Myös tämän "historiallisen" artikkelin äärellä voi  mietiskellä, onko mikään muuttunut. Onko meidän käsityksemme uskonnoista, toista kulttuureista ja pyhästä medioitunut eli mediasta peräisin?

- Olli Seppälä -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti