sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Kahden maan journalisti

[Olli Seppälä:] Vanhassa vara parempi eli uutta odotellessa on hyvä palauttaa mieliin Annikka Mutasen vuonna 2009 tekemä tutkimus, jossa hän vertaa, kuinka uskontoa käsitellään suomalaisessa ja brittiläisessä journalismissa ja minkälainen toimituskulttuuri juttuja tuottaa (tai jättää tuottamatta). To do, or not to do God – Faith in British and Finnish journalism on tehty Oxfordin yliopiston journalismin tutkimuksen Reuters-instituutissa Helsingin Sanomain Säätiön rahoituksella.

Johdannossa Mutanen kirjoittaa, että läntisessä journalismissa uskonto on usein sijoitettu marginaaliin tai muuten kriittisyyden tuolle puolen.

Mutanen toteaa, että monet hänen haastattelemansa johtavassa asemassa olevat journalistit sanovat, että uskonto on aliarvostettua. Moni  - sekä suomalainen että britannialainen – arveli, että edes omaan maan uskonnollinen elämä ei ole toimituksissa tuttua, saati uskonto laajemmin maailmalla. Toimituksissa pelättiin toisaalta uskonnollista propagandaa. Mutta toisaalta Mutasen kysyessä, minkälaisia tarinoita journalistit haluaisivat medioihinsa, erityisesti suomalaiset toivovat juttuja käännynnäisistä.

Mutanen muistuttaa, että media paitsi heijastaa yleisiä asenteita suhteessa uskontoon, myös luo niitä.

Annikka Mutasen tutkimus on luettavissa täältä

Suosittelen.

Mutanen käsittelee tutkimuksessaan haastattelujen pohjalta seuraavia lehtiä: The Daily Mail, Sunday Telegraph, The Times, The Guardian, The Daily Mail, Mail on Sunday, The Independent, The Financial Times, The Economist, Suomen Kuvalehti, Helsingin Sanomat, Keskisuomalainen ja Kaleva.

- Olli Seppälä -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti